GO! Campus Kalevoet - Nekkersgatlaan 17, 1180 Ukkel - Tel: 02 370 64 40 - info-secundair@campus-kalevoet.be

facebook


flickr


youtube


ouders


smartschool
Koninklijk Atheneum Ukkel Onze School Praktisch Aanbod Actualiteit Contact

Kakuma

Kakuma

2017-02-09

Om deze donderdag te starten kregen we een uurtje les, kwestie van de dag met de juiste motivatie te starten.
De documentaire ging over vluchtelingen die naar Kakuma gingen. Kakuma is gelegen aan de grens van Zuid-Soedan en Kenya. Terwijl er meer dan 200.000 vluchtelingen in Kakuma wonen, wordt het niet als een stad beschouwd: Kakuma betekent ??nergens??.
Mensen kunnen daar studeren: de kinderen tot 12 jaar zitten wel met 70 in één klas. Voor het secundair onderwijs zijn er maar een tiental leerlingen. In Kakuma werken sommige mensen illegaal. Hun droom is om naar Europa of Amerika te gaan. Gemiddeld wonen mensen daar 17 jaar eer ze kunnen vertrekken. De regisseur Lieven Corthouts woonde er zelf 5 jaar om te filmen: hij filmde het echte leven van deze mensen en hun omstandigheden.
Na de film konden we in gesprek gaan met de regisseur maar er bleven nog vragen over: In Kakuma hebben de meeste mensen een gsm en er is internet, is dat in alle vluchtelingenkampen? Hoe leven de mensen van die verschillende landen samen, terwijl hun stammen in de echte wereld met elkaar in conflict zijn? Werken is verboden als vluchteling maar toch hebben sommigen een winkeltje, waarom reageert de overheid daar dan niet op?
In de namiddag werden we in verschillende groepen onderverdeeld. 5 en 6 handel ging naar de hogeschool Odisee waar ze workshops deden en informatie over verder studeren kregen. 5 en 6 moderne talen ging naar Molenbeek om er een vluchtelingenspel te spelen. 5 en 6 humane ging op zoektocht door Brussel naar ??street art??. En de wetenschappen bezochten het Belgisch stripmuseum om te kijken hoe strips gemaakt worden. Tekst gemaakt door Manon en Bryan van 5 handel op basis van de verslagen van de leerlingen.